J Apartment

Posted by on September 07, 2016 in works | Comments Off on J Apartment

J Apartment

Location: Rome
Client: private
Date: 2016

The essence of the space has been completely transformed by the project of this 120 square meters apartment which was previously charcterized by narrow and dark rooms.
The lighting design emphasises the main architectural elements, while giving depth and continuity to the several functional areas. The big sliding walls that separate the different rooms allow a flexible use of space, depending on the clients’ changing needs.
The office space, that may become a guest room thanks to the sofa bed, is open toward the day area, but can also be isolated from it through two double wide sliding doors that disappear into the wall. Its central partition works as a wing of a theatre, and it is separated from the floor by a colored led strep. A large desk is hidden behind it. In this room two back lit printed plexiglass panels hide a large storage space.
The kitchen, that is open toward the living space, can be closed through two bigh and high sliding partitions and it is integrated into the colors of the apartment, thank to the wooden parquet that vertically folds over the tv wall. The night area is compeltely separated from the day area, in order to give privacy and comfort.
The two kids rooms are also separated by to large sliding doors that, when open, give depth to the space.
The general colors of this apartment are warm and cozy so that they find a perfect balance with the simplicity of the architectural shapes.

Il progetto di questo appartamento di 120 metri quadri ha trasformato completamente l’essenza degli spazi, precedentemente labirintici e angusti, in una varietà di ambienti flessibili che ne hanno ampliato le prospettive e la fruibilità.
L’utilizzo della luce artificiale sottolinea ed esalta gli elementi architettonici principali dando profondità e continuità alle diverse aree funzionali.
L’inserimento di divisioni scorrevoli di grandi dimensioni, rende l’utilizzo degli spazi fluido e flessibile a seconda delle specifiche esigenze, facendo di questa residenza un ambiente perfettamente contemporaneo e adatto alle attuali esigenze di vita.
Lo spazio studio, caratterizzato da un blocco monolitico centrale che nasconde la scrivania, può diventare all’occorrenza camera degli ospiti grazie al divano letto ed alle due ampie pareti scorrevoli a totale scomparsa nel muro. Nella parete retrostante due pannelli in plexiglass stampato e retroilluminato nascondono ampi spazi contenitori.
Allo stesso modo la cucina, in diretto contatto visivo e funzionale con la zona giorno grazie ad un’ampia apertura con porta a scomparsa, può all’occorrenza essere completamente isolata.
Anche le due camere dei ragazzi sono separate da una parete mobile che, se aperta, unifica gli spazi rendendoli più ariosi e di maggior respiro.
La zona notte rimane completamente separata dalla zona giorno per preservare la necessaria privacy.

01_office

02_day-area 06_living03_dining04_day-area 05_living 07bis_kitchen07_toward-kitchen 08_office_guest-space 09_0ffice_guest-space 10_master-bedroom 11_kids-bedrooms 12_Kids bedrooms 13_master-bathroom

 

Be Sociable, Share!